Een bijzonder gesprek had ik laatst. Ééntje waarvan ik dacht: “dat is een leuk onderwerp om een blog over te schrijven”. Over Corona hoeft het niet te gaan. Beetje moe van dat onderwerp aan het worden. Maar waar ging het gesprek dan wel over? Over het bedenken van een kinderduo. Hoe pak je zoiets aan?

Iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar hoe hebben wij (Sander Steffen en ik, Rob van Belkum, red.) dat aangepakt? We zijn begonnen met het uitgangspunt dat we met 2 mannen een kinderduo gingen spelen voor kinderen in de leeftijd van 8 tm 12 jaar. Allereerst zijn we gaan brainstormen. “Wat vinden we belangrijk bij voorstellingen van dit duo?” We kwamen met o.a. de volgende zaken: hip, grappig, cool, interactief en aansluiten op de belevingswereld van deze kinderen. Vervolgens hebben we gekeken wat deze personen voor karakter hebben? Wat goed werkt is een serieus type en een grappig type. Dat brengt een mooie balans in de chemie tussen de 2. Denk hierbij aan Bassie en Adriaan, Ernst en Bobbie, enzovoorts. Voor beide karakters zijn we een karakteromschrijving gaan maken. Eigenschappen als o.a. serieus, oplossingsgericht, rustig, weloverwogen tegenover druk, grappig, impulsief en nog meer eigenschappen. Deze eigenschappen zorgen voor een identiteit van het karakter. Als je dit weet kun je als acteur altijd hierop terugvallen. Vervolgens zijn we de praktische zaken gaan invullen. Hoe moeten deze gasten heten? Wij vonden Mike-E & Spike-Y wel lekker “bekken” en “hip” klinken. Hoe moeten deze 2 “dudes” eruit zien? Een cool shirt, spijkerbroek, sneakers als kleding. Om het af te maken voor de één een pet en voor de ander Spikes met een flinke lik gel als haren. Verder zijn we gaan nadenken over het taalgebruik. Wat gebruiken 8 tot 12 jarige voor woorden? Wat vinden ze leuk qua muziek, sport e.d. Wat houdt kinderen van deze leeftijd bezig? Na ons daarin verdiept te hebben konden we gaan nadenken over voorstellingen.

Inmiddels dik 13 jaar verder is het duo Mike-E & Spike-Y een deel van ons geworden. Zijn we deze karakters nog verder gaan ontwikkelen. Hebben meerdere acteurs deze rollen gespeeld. En hebben we vele voorstellingen achter onze namen staan. Mmm ik kan niet wachten tot de scholen weer open gaan. Want zonder publiek geen optredens. Dat Mike-E & Spike-Y maar snel weer voor publiek staan. Tot snel!

Rob van Belkum